Kadın Hastalıkları

NORMAL ORGAN YAPISI

Kadınlık organları dış ve iç organlar olarak ayrılırlar.

Dış organlar: Vulva, Vagina

İç organlar: Uterus, Tuba Uterinalar (Fallop tüpleri), Overlerdir.

Vulva: Cilt, ciltaltı yağ dokusu vardır. Kabarık olan ve dışarıdan görülen kısım labium majus (büyük dudaklar), bunun içinde yer alan kısım küçük dudaklardır (Labium minus). İç duddakların en yukarı kısmında klitoris adı verilen kabarık bir doku bulunur. Burası cinsel uyarılmada dokunma ve temasa karşı en duyarlı bölgedir. Klitorisin hemen üzerinde idrar kesesinin dışarı açıldığı kanalın ağzı bulunur.

Vajen: Vulvadan içeri doğru uzanan geniş kanaldır. Halk arasında dölyatağı olarak bilinir. Kendine özel bir yapısı ve dokusu vardır. Derinliği ortalama olarak 6-7 cm civarındadır. Cinsel ilişki sırasında esnek yapısı ilişkiyi kolaylaştırır. Adet kanamasının dışarı atılması ve bebeğin doğunmu bu kanal aracılığıyla gerçekleşir.

Uterus (Rahim): Bebeğin yerleşip geliştiği organdır. Normalde 6-8 cm uzunluğunda ve armuta benzer şekildedir. Gebelik sırasında bebeğin büyümesine imkan sağlayacak esnek bir yapısı vardır. İstemsiz olarak kasılan adele hücrelerinden oluşur. Tepe bölgesinde kanalların açıldığı 2 küçük delik vardır. Rahim iç duvarları özel bir zar dokusu ile kaplanmıştır. Endometrium adı verilen bu doku her ay adet kanamasının hemen sonrasında başlayarak kalınlaşır ve döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için uygun bir ortam yaratır. Gebelik oluşmadığı takdirde belli bir güne gelindiğinde artık beslenemez ve dökülmeye başlar. Buna adet kanaması (menstruasyon) adı verilir.

Tuba Uterinalar (Fallop Tüpleri): Rahim ile karın boşluğu arasındaki ince kanallardır. İçi sadece spermlerin ve yumurtaların geçebileceği genişliktedir. Yumurta bu kanala içinde sperm ile karşılaşır ve döllenme burada gerçekleşir. Döllenen yumurta 5-6 gün içinde rahim boşluğuna ulaşarak oraya yerleşir. Geçirilmiş enfeksiyonlara karşı çok hassastır. Oluşabilecek tıkanıklıklar ve çevre dokuya yapışıklıklar kanalın açıklığını ve hareketlerini bozarak gebeliği engeller.

Overler (Yumurtalıklar): Rahmin her iki tarafında birer tane olmak üzere 2 tane bulunur. Ortalama 3 cm uzunluğunda ve 2 cm genişliğinde oval bir yapısı vardır. İçinde henüz gelişmememiş yumurta hücreleri vardır. Her ay bu hücrelerden 1 tanesi gelişir ve iki adetin ortasına rastlayan günlerde atılmaya hazır hale gelir. Hormonal etki ile ortalama olarak 13-14. günlerde yumurtlama gerçekleşir ve yumurta karın boşluığuna doğru atılır. Bu sırada tuba uterina harekete geçerek overden dışarı çıkmakta olan yumurtayı içine doğru çeker. Overlerin yumurtlama dışındaki ana görevi hormon salgılamaktır. Bu hormonlar östrojen ve progesteron olup rahim iç zarının geliştirirler ve döllenmiş yumurtanın yerleşmesine uygun ortamı hazırlarlar. Bu hormonların ayrıca vücuttaki tüm organlar üzerinde farklı etkileri mevcut olup menopozda bu hormonların eksikliğine bağlı bulgular belirgin hale gelir.